Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεταβίβαση Ακινήτων σε Οικογενειακές Εταιρείες: Γιατί να Πληρώνουμε Μεταβιβαστικά Τέλη;

Η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες των οποίων μοναδικοί μέτοχοι είναι τα ίδια πρόσωπα ή στενοί συγγενείς τους αποτελεί μια πρακτική με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζεται ως οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση, με επιβολή μεταβιβαστικών τελών, παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά ο έλεγχος της ιδιοκτησίας.

Προτείνω την εισαγωγή ειδικής ρύθμισης που να επιτρέπει τέτοιου είδους μεταβιβάσεις χωρίς την καταβολή μεταβιβαστικών τελών, υπό συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες. Η πρόνοια αυτή υπήρχε μέχρι το 2015, στο άρθρο 9(2) του περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Νόμου (ΚΕΦ.219), η οποία προέβλεπε δυνατότητα επιστροφής των τελών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα μπορούσε να επανέλθει με πιο απλοποιημένο τρόπο: χωρίς την αρχική καταβολή τελών, αλλά με εγγραφή απαγόρευσης επί του τίτλου για πέντε έτη. Η απαγόρευση θα μπορεί να αρθεί εφόσον αποδειχθεί ότι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας παρέμεινε αμετάβλητη — με εξαίρεση περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης μεταξύ στενών συγγενών.

Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη:

Ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμόρφωσης: Οι εταιρείες υπόκεινται σε αυστηρότερη λογιστική και ελεγκτική εποπτεία, γεγονός που περιορίζει τη φοροδιαφυγή και ενισχύει τα δημόσια έσοδα.

Βελτίωση του φορολογικού προγραμματισμού: Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να οργανώσουν αποτελεσματικά την ατομική και οικογενειακή τους περιουσία, προβλέποντας με ακρίβεια τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Διευκόλυνση της διαδοχής: Η διαχείριση της ιδιοκτησίας μέσω εταιρείας επιτρέπει ομαλή μεταβίβαση μετοχών χωρίς ανάγκη αναδιάρθρωσης ή διάσπασης της ακίνητης περιουσίας.

Αποφυγή δυσλειτουργιών συγκυριότητας: Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών ή άλλων κτηρίων, η συγκυριότητα μεταξύ φυσικών προσώπων συχνά δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Η εταιρική μορφή διαχείρισης διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργική διαχείριση.

Το σημαντικότερο: δεν προκύπτει ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια. Αντιθέτως, προωθείται η ένταξη μικροϊδιοκτητών σε οργανωμένες δομές με αυξημένη λογοδοσία και συμμόρφωση, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

Ίσως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε με σύγχρονη ματιά αυτή την απλή, πρακτική και λογική πρόταση.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύμβαση Πώλησης πρέπει να περιλαμβάνει Πιστοποιητικό Έρευνας από το Κτηματολόγιο

 Με βάση πρόσφατη τροποποίηση του περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμου του 2011 (Ν. 132 (Ι)/ 2023),  πωλητές ακίνητης ιδιοκτησίας έχουν υποχρέωση όπως περιλάβουν ως αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης πώλησης, πιστοποιητικό έρευνας της προς πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας, το οποίο θα φέρει ημερομηνία που δεν διαφέρει από την ημερομηνία της σύμβασης πώλησης πέραν των 5 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του πωλητή, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10.000.  Ο Νόμος θα έπρεπε βέβαια να ξεκαθαρίζει ότι τέτοιο πιστοποιητικό έρευνας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τυχόν επιβαρύνσεις και εμπράγματα βάρη. Διαφορετικά δεν εξυπηρετεί και πολλά τέτοια προσθήκη στη νομοθεσία. 

Σχόλια επί του νομοσχεδίου που αφορά τις κοινόκτητες οικοδομές

Παραθέτω πιο κάτω κάποια σχόλια επί του νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2023» (στο εξής το «Νομοσχέδιο»):  1. Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι η εγγραφή στο μητρώο κοινόκτητων οικοδομών και διαχειριστικών επιτροπών που θα προσδώσει νομική υπόσταση στη Διαχειριστική Επιτροπή (άρθρο 8 (6) στο Νομοσχέδιο).  Οι Διαχειριστικές Επιτροπές θα πρέπει να αποτελούν εκ του νόμου συγκροτημένο σώμα όπως είναι η νομική κατάσταση σήμερα με την υφιστάμενη νομοθεσία. Επί του σημείου παραπέμπω ενδεικτικά στην Απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 12/11/2021 στην Αγωγή αρ. 2103/2017. Τυχόν αλλαγή αυτής της νομικής θέσης θα προκαλέσει προβλήματα και επιπλοκές που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται.     2. Γνωρίζοντας πόσο ελλιπώς λειτουργούν οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, με προβληματίζει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προσδίδει  εκτεταμένες αρμοδιότητες στην προτεινόμενη Υπηρεσία Εγγραφής Κοινόκτητ...

Έξωση θέσμιου ενοικιαστή για ιδιοκατοίκηση του ιδιοκτήτη

Είναι εφικτή, υπό κάποιες προϋποθέσεις η έξωση θέσμιου ενοικιαστή για ιδιοκατοίκηση του ιδιοκτήτη ακινήτου. Στο άρθρο 11 του περί Ενοικιοστασίου Νόμου, τίθενται αναλυτικά και περιοριστικά οι λόγοι έξωσης θέσμιου ενοικιαστή. Το άρθρο 11(1) (στ) του περί Ενοικιοστασίου Νόμου αφορά το θέμα της έξωσης για ιδιοκατοίκηση και   προνοεί συγκεκριμένα τα ακόλουθα: 11.-(1) Ουδεμία απόφασις και ουδέν διάταγμα εκδίδεται διά την ανάκτησιν της κατοχής οιασδήποτε κατοικίας ή καταστήματος, διά το οποίον ισχύει ο παρών Νόμος, ή διά την εκ τούτου έξωσιν θεσμίου ενοικιαστού, πλην των ακολούθων περιπτώσεων: (στ) σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο απαιτείται λογικά από τον ιδιοκτήτη για ιδιοκατοίκηση ή για την κατοίκηση του συζύγου, τέκνου ή εξαρτώμενου γονέα ή του συζύγου του τελευταίου ή, όταν ο ιδιοκτήτης είναι οικογενειακή εταιρεία, για ιδιοκατοίκηση μέλους της και το Δικαστήριο θεωρεί λογική την έκδοση τέτοιας απόφασης ή τέτοιου διατάγματος: Νοείται ότι ουδεμία απόφασις και ουδέν διάταγ...